Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı 2020'nin yeni çağrısı için başvuruların 28 Şubat'ta sona ereceğini belirterek, "Programa kabul edilenlere, 200 bin liraya kadar hibe vereceğiz. Gençler, böylelikle teknoloji ve yenilik odaklı fikirlerini, somut işlere dönüştürebiliyor." dedi.
Varank, Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) 69. Aylık Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Malatya'nın kendileri için ayrı bir yere ve farklı bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Malatya'da 3 ay önce incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Varank, dünyada bir ilk olacak lisanslı kuru kayısı deposunun temelini attıklarını kaydetti.
Varank, "13 milyon avroluk yatırımla, ihracatında zaten dünya lideri olduğumuz kuru kayısıda daimi bir avantajı yakalamayı hedefliyoruz. Temel atma töreninden sonra, organize sanayi bölgesindeki fabrikaları da ziyaret ettim. Ayrıca sanayicilerimizle geniş kapsamlı bir de istişare toplantısı yapma imkanı bulduk. Sizlerin de çok iyi bildiği şu hususun altını tekrar çizeyim. Doğu Anadolu Bölgesi’nde sanayinin kalbi Malatya'da atıyor dersek herhalde yanlış söylemiş olmayız." diye konuştu.
Malatya'da gıdadan tekstile, makineden mobilyaya pek çok alanda güçlü bir kapasite birikimine işaret eden Varank, "Bu altyapının gelişmesinde sunduğumuz desteklerin büyük katkısı oldu. Bugüne kadar Malatya’da 8 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 28 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık. Girişimcilik, Ar-Ge ve finansman gibi alanlarda 6 bine yakın KOBİ, KOSGEB’ten faydalanıyor." ifadelerini kullandı.
"40 milyon liralık kamulaştırmayla, oradaki kamulaştırma çalışmalarını başlatmış olacağız"
Mustafa Varank, Malatya'nın inovasyon alanında önemli adımlar attığına dikkati çekerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca desteklenen teknoparkın doluluğunun yüzde 95 seviyesinde olduğunu bildirdi.
Şehrin tekstil ve makine alanında inovatif çözümlere odaklanmış Ar-Ge merkezlerine de ev sahipliği yaptığını kaydeden Varank, şunları kaydetti:
"İlimizdeki organize sanayi bölgelerinde 27 binin üzerinde vatandaşımız istihdam ediliyor. Bu kapasiteyi daha da geliştirmek istiyoruz. İşte bunun için çok yakınlarda Malatya Birinci Organize Sanayi Bölgesi'ne 27 milyon lira kamulaştırma bedelini gönderdik. Yatırım programı ilan edildi. İnşallah söz verdiğimiz gibi 13 milyon lirayı da aktararak 40 milyon liralık kamulaştırmayla, oradaki kamulaştırma çalışmalarını başlatmış olacağız."
"KOBİ’lere 100 bin liraya kadar faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz kredi"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, deprem felaketinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla, Malatya ve Elazığ’da KOSGEB’in Acil Destek Kredisi Programını uygulamaya aldığını hatırlatarak, depremden zarar gören KOBİ’lere 100 bin liraya kadar faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz kredi vermeye başladıklarını kaydetti.
Dün itibarıyla her iki ilde yeni bir programı daha başlattıklarını belirten Varank, şöyle konuştu:
"Bölge ekonomisinde olası bir durgunluğun önüne geçmek ve üretimde sürekliliği sağlamak istiyoruz. İşte bu kapsamda imalat sanayi işletmeleri, depremden zarar görmese de, KOSGEB’in İşletme Kredisi Faiz Desteği Programından faydalanabilecekler. Yani çalışan sayısına bağlı olmakla birlikte, işletmeler 150 bin liraya kadar kullanacakları kredide, faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz KOSGEB faiz desteği programından yararlanacak."
0 0 0 0 0 0