Sağlıkçılar rakamlardan memnun değil, 'Revize edilsin'
Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu en düşük kamu görevlisi maaşı 25,860 TL'ye yükseltilmesi halinde daha adil, doğru ve hakkaniyetli olacağını ifade etti. Bekir Nennioğlu kamu çalışanlarıyla birlikte sendika binasında önünde yaptığı basın açıklamasında rakamların revize edilerek kanun teklifinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Başkan Nennioğlu şu açıklamada bulundu.
"Kamuda yaşanan gelir dağılımında eşitsizliğin görülmesi,alım gücünün yüksetilmesi,gelir kayıplarının önüne geçilmesi enflasyon oranlarından ziyade piyasa şartlarının ve gerçek alım gücünü yansıtan oranlar dikkate alınması gerekmektedir.Halihazırda verilen teklifler gerçeği yansıtmadığı gibi beklentilerinde çok uzağındadır.
Kamuda yaşanan gelir dağılımı adaletsizliğinin görülmesi noktasında önemli, maaşlarda artış sağlaması yönüyle değerli olan bu düzenlemede unutulmaması gereken bir husus var: Sayın Cumhurbaşkanımızın 11.05.2023 tarihinde ifade ettiği 'en düşük memur maaşını en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz' sözü açık ve nettir. Kamu işçilerine Çerçeve Sözleşme gereği Temmuz ayında %15 artış yapılacağı unutulmamalıdır. En düşük memur maaşını 22.000 TL'ye yükseltecek düzenlemeye ilave olarak; 6. Dönem Toplu Sözleşme'de hüküm altına aldığımız %6 artış ve gerçekleşen %10,90 enflasyon farkı ile toplamda %17,55 artış (ayrıca) yapılarak en düşük kamu görevlisi maaşı/ücreti 25,860 TL'ye yükseltilmesi halinde adil, doğru ve hakkaniyetli olan hayata geçmiş olacaktır. Aksi takdirde söylem ve eylem uyuşmamış, kayıplar telafi edilmemiş, kamuda bozulan çalışma barışı düzeltilmemiş olacaktır. Bir diğer önemli husus, yapılacak artışın yüzdelik ve seyyanen olarak gerçekleştirilmesi noktasında hassas davranılması konusudur. Yüzdelik artışı gerektiğinden fazla kısıtlı, seyyanen artışı çok yüksek tutacak düzenlemenin; kamu görevlileri arasında maaş skalasını, hiyerarşiyi ve kademeyi bozacağı bilinmelidir. Katsayılarda yapılacak düşük oranlı artış, diğer ödemeleri olumsuz etkileyecek, toplam gelirde negatif sonuç doğuracak, maaş/ücretlere oransal yansımayı azaltırken sorunları büyütecektir. Olumsuzlukları en aza indirmek, memnuniyeti en yüksek seviyeye çıkarmak için Toplu Sözleşme masasının yetkilisi ve imza tarafıyla istişare edilerek sürecin yürütülmesi, doğru kararların alınması, ince ayarların yapılması gerekmektedir. Memur maaşlarını yükseltmek için getirilen 8 bin 77 TL tutarındaki ilave ek ödeme emekliliğe sayılmadığı için emekli ile çalışan arasındaki maaş adaletsizliğinin daha da derinleşmesine neden olacak memurlar 65 yaşından önce emekli olmak istemiyeceklerdir.Emekli olduklarında alacakları maaş çalışırken alacakları maşın yarısından daha az olacaktır emekli ikramiyeleri de son derece düşük kalacaktır.Teklifte yapılacak düzenleme ile verilecek olan 8 bin 77 TL tutarındaki seyyanen tutarın emekliliğe yansıtılması lazımdır.
Memur maaşlarına yapılacak olan %17.55 oransal zammın nöbet ücretlerine yansıtıldığı zaman komik rakamlar ortaya çıkmaktadır.Gece nöbet tutan Ailesinden eşinden çocuğundan feragat eden tüm çalışanların nöbet ücretlerinin İLO standartlarına getirilmesi gerekmektedir. Kısaca verilen 8 bin 77 TL seyyanen zam ek ödeme olarak verilmiş nöbet ücretlerini ek ödemeleri ve teşvik ödemelerini güdük hale getirmiştir. Ayrıca çalışanların vergi yükünü arttırmış emeklileri yoksulluğa mahkum etmiştir. Kamuda ücret politikasının sağlanabilmesi,sınıflar arası dengenin ve iş barışının dahada bozulmamasını teminen verilen kanun teklifi revize edilmelidir.Kanun teklifi Kamuda görev yapan tüm sınıfların beklentilerini karşılıyacak yüzlerini güldürecek ve alım gücünü arttıracak yeni rakamlarla tekrar güncellenmelidir. Tüm zor şartlarda gece gündüz demeden pandemide,Depremde canı pahasına görev yapan tüm çalışanlarımızın alın terinin son damlasına kadar savunucusu olacağımızı bildiriyoruz. Gerçeklikten uzak hiçbir teklifi kabul etmiyoruz. Ayrıca 10 ilçenin afet yardımından yararlanamaması kamu çalışanlarının içinde yaradır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”